God påske!

Da starter påsken for alvor, og jeg håper alle nyter solen og fridagene! Vi har allerede hatt påskeferie noen dager, og har tilbakelagt mange mil på ski. Mine to små påskekyllinger storkoser seg, solen skinner og jeg har BURSDAG! Dagene består av skiturer, grilling, kakao, appelsin, kvikk-lunsj, sol og familietid, men i dag blir det litt ekstra med kaker, sang og selvfølgelig litt overraskelser!

bilde (1) bilde (2)bilde (4)bilde (3)bilde (5)bildebilde (7)

Som alle andre ferier skal påsken nytes, men man trenger ikke skeie helt ut alle dagene. Her kommer noen enkle tips til hvordan du kan holde litt igjen;

-Spis mat før godterier og kaker, og ikke glem frukt og grønnsaker.Spis gjerne frukt, nøtter, og grønnsaker som snacks eller smoothies.

– Unngå å ha kaker og godteri stående fremme hele tiden, da blir det småspising. Ta det frem når dere skal kose dere, for så å sette det bort igjen.

– Spis regelmessige måltider som ellers i hverdagen, og drikk vann som tørstedrikke. La frokosten være et sosialt og hyggelig måltid, hvor man tar seg god til.

– Beveg deg litt hver dag! Gå en tur, ta med familien på skitur, eller ta med akebrettet og lek sammen! Det er fantastiske skiforhold nå!

– Kanskje ikke så mye med trening og mat å gjøre men; legg vekk tekniske duppedingser og vær tilstede med dine nærmeste! Nyt dagene sammen!

GOD PÅSKE!!!!!

 

Styrketrening i stua!

Da er jeg ute av en eksamensboble som har vart et par uker, og det er ubeskrivelig deilig! Jeg har hatt barnefri i to uker (hvilket ikke var bare enkelt!), og jobbet intenst med en 14 dagers eksamen i forbindelse med mitt doktorgradsarbeid….. milepæl!

Min pc har derfor vært noe overarbeidet den siste  tiden, og har nesten tatt kvelden et par ganger, så nå er ny pc bestilt og på vei! I den forbindelse har jeg ryddet litt i «arkivet» og kom over noen gamle bilder tatt av flinke VG fotografer, hvor jeg trener styrke hjemme i stua. Blir nesten litt nostalgisk over å se jentene så «små». Et godt poeng kan man ikke si for ofte, så her kommer altså et lite hjemmetreningsprogram, med eller uten barn 🙂

Knebøy med «lett» belastning: trener forside lår og sete. Knær og tær i hoftebredde avstand, naturlig rett rygg. Sett deg ned til ca 90 graders vinkel i knærne, og reis opp. Skulle du ikke ha et barn å holde, tar du sekken på ryggen og legger noe tungt oppi, eventuelt holder noe i hendene, for eksemper bæreposer.

186222[1]

Knebøy med «litt tyngre» belastning: Akkurat det samme, men økt belastning i form at et større barn. Her kan du også gjøre ettbens knebøy for å få progresjon.

1287653843992_875[1]

Oppsteg på stol: trener fortsatt forside lår og sete. Finn frem en stabil stol eller krakk, og sett det ene benet oppå. Før tyngden over på dette benet, og la det trekke deg opp, senk rolig ned igjen.

1287653884137_183[1]

Push-ups: trener bryst og bakside overarm. Helt strak kropp (eventuelt knærne i gulvet for å gjøre det litt lettere), trekk navlen inn mot ryggsøylen. Hendene ca 10 cm bredere enn skulder på hver side. Senk kroppen langsomt ned ved å bøye armene, og press opp igjen.Snu akkurat før nesa treffer gulvet.

1287654099758_262[1]

Bakside lår: benytt en ball eller ha bena på gulvet med raggsokker som sklir. Strak i kroppen, løft rompa opp og trekk hælene inn mot rompa ved å bruke baksiden på lårene.

1287653922571_235[1]

Bensenk: statisk øvelse for mage, dynamisk for hofteleddsbøyer. Ligg på ryggen med bena rett i taket og press korsryggen i gulvet. Senk bena langsomt ned mot gulvet, uten at korsryggen løftes. Snu når du kjenner ryggen ikke kan holdes i gulvet lenger, og gjenta. Etter hvert kan du senke de helt til de «nesten» treffer gulvet.

186229[1]

Rygghev på puff eller ball: trener ryggstrekkerne. Ligg på magen, hendene bak nakken. Løft overkroppen opp slik at kroppen blir strak, og senk rolig tilbake.

186228[1]

Sideplanke: trener stabilitet. Ene hånden eller albuen i gulvet, strak kropp ellers. Hold så lenge du klarer, og gjenta på andre siden.

186226[1]

Da er det bare å hive seg rundt! Mellom 10 og 15 repetisjoner i 2 eller 3 serier, ca 30-45 sek pause mellom hver serie.

God trening!

Bildene er tatt av VG fotografene Jørgen Braastad og Frode Hansen i forbindelse med treningsartikler som har stått på trykk i VG og som er publisert på Vektklubb.no.

Les også: Trening for mammaer

Langrenn er for alle!

Birken - et magisk eventyr over fjellet for noen, eller et unødvendig blodslit for andre. Hver sin smak. Foto: Geir Olsen / Birkebeinerrennet

Birken – et magisk eventyr over fjellet for noen, eller et unødvendig blodslit for andre. Hver sin smak. Foto: Geir Olsen / Birkebeinerrennet

I de senere år har turrenn som Vasaloppet og Birken fått en ny vår og det er fulltegnet fra påmeldingslistene blir lagt ut.

For mange mosjonister er Birken det store målet som de trener mot hele året. Nivået både i internasjonal toppidrett og i turrenn er høyt, og mange bruker mye tid og ressurser på idretten sin.

Det kan for mange virke voldsomt og uoppnåelig, og det er forståelig. Men du behøver ikke legge deg på dette nivået for å ha glede av å trene, og av å gå på ski!

Langrenn er en treningsform som passer for alle, på alle nivåer, både når det gjelder aktivitetsnivå, tidsbruk og utstyr.

Og en treningsform som egner seg veldig godt til å gjøres i fellesskap med andre.

Hvis du ønsker å gå ned i vekt, er langrenn bra av to enkle og viktige årsaker:

  • Du får bedre kondisjon
  • Du øker muskelstyrken i hele kroppen

Det er også en skånsom treningsform fordi den foregår på mykt underlag. Selv om skisesongen nå går mot slutten, vil jeg oppfordre deg som har lyst, til å komme i gang nå.

Det er fortsatt gode snøforhold mange steder, med mulighet for fine treningsturer og gode opplevelser.

Det vil også være gode tilbud på utstyr nå mot slutten av sesongen.

Målene vil være individuelle; for noen er det medaljer i konkurranser, eller merket i Birken. Mens for den vanlige mosjonist kan målet være å komme frem til Ullevålseter for en stopp med kakao, appelsin og   Kvikk Lunsj.

Langrenn kan man ha glede av på alle nivåer.

God skitur!

Appelsin er en kjærkommen frukt på skitur. Foto: Kyrre Lien / VG

Appelsin er en kjærkommen frukt på skitur. Foto: Kyrre Lien / VG

Varm kakao på skitur smaker ekstra godt. Foto: Matprat.no - Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Varm kakao på skitur smaker ekstra godt. Foto: Matprat.no – Opplysningskontoret for egg og kjøtt.