La meg løpe i fred!

Jogging er en fin mulighet til å få se feriestedet. La blikket hvile i horisonten og kjenn beina føre kroppen fremover.

Jogging er en fin mulighet til å få se feriestedet. Så lenge du slipper å få kommentarer slengt etter deg. Foto: privat

Det er ikke første gang det skjer, men jeg er så sykt lei. Jeg er på ferie i «syden» og bestemmer meg for å jogge en liten tur. Det i seg selv er vanskelig nok, motivasjonen hadde jeg nemlig lagt igjen hjemme. Sto visst ikke på pakkelisten.

I og med at jeg ikke er så kjent på det nye feriestedet jogger jeg i gatene med fortau fra hotellet og ned til strandpromenaden. Igjen skjer det. På en kort løpetur på fire til fem kilometer kunne jeg telle flere tilrop og noe jeg forbinder med dyrelyder, fra fremmede menn. Alle kom fra gutter i flokk.

Det er varmt, solen steker og jeg jogger i rolig tempo ned mot havet der vinden blåser friskere enn i de varme gatene. På grunn av den høye temperaturen løper jeg saktere enn jeg ville gjort hjemme i Norge. Akkurat i det jeg kommer inn i flytsonen og kjenner at beina tråkker litt lettere, møter jeg dem. Partyguttene med flip flops, badeshorts, kule solbriller og enda kulere attitude. De slår ut armene som om jeg løper for å gi dem en klem, og roper til meg på et fremmed språk. Ordene er harde, og stemmene antyder at det de nettopp har sagt ikke akkurat er en vennlig hilsen, eller et positivt heiarop som om de var tilskuere langs birkenløypa. Så begynner de å le, alle alfahannene i flokken. Jeg fester blikket på et punkt i horisonten rett fremfor meg, og løper fort rundt dem. Etter ti meter snur jeg meg kjapt, forsikrer meg at ingen følger etter, men alt er tilbake til normalt. Gutteflokken spankulerer videre som om ingenting har skjedd.

Etter ti minutter skjer det samme igjen. En ny gutteflokk. Denne gjengen er enda mer aggressiv. Han som jeg antok var «lederen» tok flere skritt mot meg og sperret veien slik at jeg nesten måtte smyge meg inntil flere av medlemmene i apeflokken for å passere, i det de roper og gauler av full hals på et språk jeg ikke forstår. Kroppsspåket derimot er svært gjenkjennelig.

Jeg får lyst til å skrike noe stygt tilbake. Men jeg kommer ikke på noe smart å si der og da.

Mellom gutteflokkene har jeg løpt forbi flere enslige menn og gutter uten antydning til å bli plaget. Hva er det som gjør en joggende kvinne til en åpenbar målskive for nedsettende og upassende oppførsel?

Det finnes ingenting ved meg som er innbydende når jeg jogger. Jeg er svett, pesende, knallrød i ansiktet, usminket, håret dratt så langt tilbake som mulig i en streng og udelikat hestehale, en megastram sports-BH som gir like flat kasse som en 12-åring, en vid singlet og løpeshorts som overhodet ikke kan kategoriseres som moderne treningstøy, men heller noe jeg fant på loftet hos bestemor. Med andre ord, ikke et snev av sexy eller noe som skulle insinuere at jeg søker oppmerksomhet. Likevel klarer en haug av mannfolk å lire av seg nok apeatferd til at det dreper løpsgleden min.

Jeg og mine venninner har aldri ropt etter en joggende mann midt på lyse dagen i en gate der barnefamilier og ferieturister er på vei til eller fra stranden. Ikke kjenner jeg andre mannlige løpere som sliter med liknende forstyrrelser når de trener.

Jeg blir så sint og irritert, men det er mulig at jeg overdriver. Kanskje jeg tok på meg dobbelt sett med rødstrømper før jeg snøret joggeskoene…  Men er det for mye forlangt å bare få løpe i fred uten å bli skreket til, plystret etter eller bli møtt med gestikulerende forplantningsmimikk? Hva mener du, og har du opplevd liknende?

PUST OG PES: Jogging er ikke akkurat noen skjønnhetskonkurranse. Dette bildet ble tatt under motbakkeløpet Oslos Bratteste i 2012. Foto: Sportpicture

PUST OG PES: Jogging er ikke akkurat noen skjønnhetskonkurranse. Dette bildet ble tatt da jeg deltok i motbakkeløpet Oslos Bratteste i 2012 og viser mitt sanne løpsansikt. Foto: Sportpicture

Det er digg å løpe langs strandpromenaden der det blåser friskt fra havet. Foto: Elisabeth Stigum

Det er digg å løpe langs strandpromenaden der det blåser friskt fra havet. Foto: privat

Lyst til å bli en bedre løper? Her får du et program laget at Vektklubbs treningsekspert Anne Mette Rustaden:

Løp 5 km på 10 uker

29 tanker om “La meg løpe i fred!

 1. Tematikken er vel forholdsvis ferdig debattert, så den gidder jeg ikke kommentere utover at jeg forstår noe av din frustrasjon. Det jeg heller vil kommentere (som også er nevnt ovenfor) er ditt inntrykk av deg selv. Ut fra bildet er du da ei skikkelig flott jente. Veldig mange av oss karer er som nevnt ikke så opptatt av sminke og «riktige» klær. Personlig synes jeg det er et vel så flott syn å se ei flott jente i fysisk utfoldelse, kontra ei sparklet, mattet og lakkert jåledukke i klær som koster mer enn bilen min. Jeg holder det riktig nok stort sett for meg selv, men om jeg hadde møtt deg joggende hadde jeg nok fulgt deg med øynene og kanskje sendt deg et smil. Håper du ikke ville tatt det ille opp. Ha en fin dag videre:)

 2. Høres veldig ubehagelig ut det du opplevde. Jeg jogger nesten alltid alene, men har aldri opplevd lignende her i Norge, heldigvis er nok kulturen her litt annerledes. Det har hendt at menn har snudd seg og/eller smilt, og det er bare et kompliment.
  Det er absolutt ikke for mye forlangt å ville jogge i fred. Hadde noen fysisk stilt seg i veien for meg hadde jeg blitt forbanna.

 3. Kan jeg få anbefale musikk (gjerne med rytme som passer med rytmend på løpingen din) på ørene for å overdøve tilrop, og en spiss albue i bryst/mage på den som evt med vilje stiller seg i din vei?

  Idioter finnes overalt, i «syden» er det varmt nok til at de henger utendørs og man må dessverre finne seg i å oppholde seg i samme verden som dem. Det er dessverre lite vi kan gjøre med det, men å overse er nok beste motsvar, det er mye kjekkere å plage noen som lar seg plage enn noen som ikke bryr seg 🙂

 4. Jeg opplevde det samme når jeg var på utveksling til Lyon, i Frankrike. Det var særlig fra menn av arabisk utseende som kom med kommentarer, og de kom også med kommentarer når de gikk alene. Hvis man så i deres retning tok de det som et tegn på at du prøvde å sjekke dem opp, selv der man bare prøver å orientere seg om veien/se om det kommer noen gående mot en, og ikke ser på dem direkte. Resultatet blir at man går/jogger med blikket senket for å unngå oppmerksomhet. Det kan virke som en liten greie, men man føler seg ikke særlig fri og frank når man må gjemme seg bort og ikke kan gå rakrygget bortover veien!

  Sykt digg å komme tilbake til Norge, å kunne jogge nedover gata og møte blikket til menn som kommer forbi uten at de tar det som et sjekketriks! Satte kjempestor pris på norske menn etter det oppholdet. Gutter, dere er fantastiske!

 5. «Syden» er et stort geografisk område med mange kulturer. Ferier på steder der de har en kultur du trives med, ikke bare søk etter lavest pris! Det er fritt valg! Det blir sikkert ramaskrik hvis jeg lister opp «bedre» og «værre», land her, men alle vet jo at det er stor forskjell.

  Folk som ikke kan oppføre seg finnes jo i noen grad overalt, men det er ikke mulig for deg å fikse problemet, og ikke opp til meg å be om unnskyldning for andre menn.

 6. Jeg skjønner godt at dette er ubehagelige opplevelser med slik usmakelig oppførsel av disse guttene.

  Men hvorfor jeg som mann skal beklage denne oppførselen er meg et stort spørsmål.
  Jeg har ikke noe ansvar for disse guttenes væremåte. Akkurat som at du heller ikke kan klandres for det.

 7. Er jo slik nå at mange gutter er mer interesserte i å tøffe seg for andre gutter enn jenter. For mange er det viktigst å vise andre gutter hvem som er de «tøffeste» og «sterkeste». Er også sånn på veldig mange treningssentre. Guttene står i speilet og prøver så godt de kan å vise seg for de andre guttene. Av og til kommer jentene i rekke nr 2!

 8. Opplever dette rett som det er i min egen hjembygd faktisk! Har en militærleir som nærmeste nabo, og bygda vår er ganske liten så det er de grønnkledde som dominerer innbyggertallet vårt. De oppfører seg som apekatter hver eneste gang jeg er på løpetur og møter på noen av de; da snakker vi roping, fornærmelser, tilnærmelser osv, uansett om de kommer kjørende eller går.. Jeg har lært meg å bare sette opp musikken på full guffe og løpe videre med hodet hevet og late som ingenting!

 9. Blir flau over mitt kjønn. For enkelte er det viktig å fremstå som machomacho i en gruppe, så ikke noen tror at en er homofil.
  Forresten, ikke snakk deg selv ned – du skriver at du ikke er innbydende i det hele tatt når du jogger. DET tviler jeg på. Stramme klær, lite sminke (derfor mer ekte), viser at du tar vare på deg selv. Det er sexy.

 10. Har opplevd liknende situasjoner selv, men da jogget jeg ikke, jeg var på veg mot matbutikken en tidlig morgen. Ikke før jeg kommer ut, så står gjengen der, klare til å følge etter deg mens de plystrer, roper et eller annet uforståelig på sitt språk eller kommer med engelske ord som jeg ikke har tenkt å gjengi her. Det har riktignok aldri skjedd noe mer, men det er allikevel svært plagsomt, nesten så man gruer seg til å gå ut uansett når på dagen det er.

  Har også opplevd en unggutt i 20-årene som så meg gå forbi. Han løpte en annen veg for å komme meg i forkjøpet en kveld da jeg var på veg mot der jeg bodde. Han stengte for vegen da jeg skulle opp i trappeoppgangen …. lite hyggelig opplevelse.

  PS: Dette var i Albania

 11. Hei Elizabeth

  La meg starte med å si at jeg har stor forståelse for at du syns det er ubehagelig å bli ropt etter når du er ute og løper. Det har jeg, som mann, opplevd. Selv om jeg valgte å ta det som et kompliment i stedet for trakassering.

  Men det å forvente å kunne få løpe totalt uforstyrret langs strandpromenaden syns jeg nesten blir på kanten til naivitet. Du må regne med at hvis du velger deg en rute hvor du passerer mye folk så kommer det til å være noen som ser på deg eller sier noe til deg. I tillegg må du ha i bakhodet at dette er en annen kultur og et annet land, med en totalt annen innstilling ovenfor både kvinner og hvordan man omgås.

  Jeg sier ikke at dette gir dem grunn eller «lov» til å gjøre som de gjør, men det er i hvert fall en forklaring du får ta til takke med. For når du reiser til et annet land for å komme deg litt bort fra Norge så kan du ikke forvente å komme til et sted hvor folks gemytt er lik den du kjenner fra før.

  Til neste gang anbefaler jeg deg å velge en rute som ikke innebærer at du løper på så mange folk og at du slutter å kalle gutter/menn for aper, for det er på sin måte like krenkende og irriterende å høre på som det er for deg å bli ropt etter når du løper.

  Peace

  • Takk for nyttig og viktig innspill, Jonas! Det er absolutt naivt å tro at jeg skal få løpe i fred på en overfylt strandpromenade 😉 Det hadde jeg heller ikke forventet, og jeg er mer opptatt av å ikke løpe i veien for gående enn å få løpe i fred. Som jeg tidligere skrev, så kan det være at jeg overreagerer – litt må man tåle når man begir seg ut på løpetur i et fremmed land. Men når to andre i reisefølget (to menn) ikke var i nærheten av å oppleve liknende på sine treningsturer (vi løper i ulikt tempo og med ulikt mål), så ble jeg en smule opprørt. Og jeg vil understreke at jeg ikke mener at gutter/menn er aper, men akkurat denne atferden jeg skriver om ligger kanskje ikke så langt unna 🙂 Det er jo synd dersom andre kvinner der ute, lar slikt være til hinder for å trene.

   • Hei igjen Elisabeth 🙂 Jeg skjønner at det er provoserende når de to andre mennene i reisefølget ditt blir behandlet annerledes fordi de er menn. Men i noen tilfeller er det ikke så mye å gjøre med det. Det er på en måte som at det som regel er gutter som betaler drinker for jenter. Jeg mener ikke at dette er like scenarioer, men i dette tilfelle er det en fungerende sammenlikning fordi det som regel er menn som legger an på kvinner. Derfor blir de kanskje mindre «trakassert» når de løper, selv om de kanskje utfordres på andre områder.

    Allikeveler jeg enig i at det er synd om dette skal gå ut over kvinners trenings lyst/trenings glede.

   • Jeg vil også påstå avsnittet om hvor lite tiltrekkende du er når du jogger ikke er basert i virkelighet.
    Jeg orker ikke gå i detalj, det blir et for langt innlegg. Kort sagt: trange klær og sminke gjør mindre for menn enn mange jenter tror.

    Menn får også kommentarer slengt etter seg av kvinner i flokk, jeg får iallefall det. Spesielt om jeg er ute lørdag kveld og alkohol er med i bildet, men i forhold til hva venninner opplever på «daglig basis» er det snakk om dråper i havet.

 12. Som Anders sier, beklager på vegne av mitt kjønn. Slike ting burde jo ikke skje, men har hørt mange tilsvarende historier fra venninner av meg som har vært «alene» i syden. Jogg med en venn/kjæreste, etter det jeg har hørt så blir det helt stille fra dem i slike situasjoner. Igjen, det burde ikke være slik heller, men ikke alle ble med de ekstra trinnene i evolusjonstigen.

 13. Ikke gidd å bruk energi på drittunger, de skulle ha fått dask hele gjengen…

  Men forstår godt at det er helt sykt kjipt! Har selv vært satt i en situasjon hvor jeg måtte evakuere noen jenter fra en gate i Tyrkia…. Det føltes helt absurd ut, men de ble forfulgt av flere lugubre drittunger… Jeg stoppet dem og sa diverse ting jeg skal spare meg for å dele… Så skulle de bråke da… En smell så kollapser hele gjengen… Jeg fikk spandert noe godt å drikke og slikt senere og hadde en hyggelig kveld, så takket jeg for meg og dro til hotellet. Det blir bare verre, desverre.

 14. ja så vi stammer ikke fra dyr?`å våres egen instikt å mening er å forplante å evolusjonere oss etter klimaet, hva annet forventer du? finn deg en hemligtunnel der mennesklige innstinkter ikke finnes. men kan jo si det sånt at jeg går med skjegg å styggt hår, visst jeg klypper å «fresher» det så muster kvinnfolk ting å glor værre enn jeg glor på en naken dame

   • Men han har jo rett, «gutt» har tydeligvis hoppet av skolen like etter 6. klasse. Dessuten må det vel kunne gå an å oppføre seg som folk, både i kommentarfelt som ute i løypa.

    Beklager på vegne av mitt kjønn, det er dessverre alt for mange av oss hvor heisen ikke går helt opp.

    • Hei Anders.
     Det er litt dobbeltmoralsk og si at man skal oppføre seg i kommentarfeltet også hevde at heisen ikke går helt opp for vedkommende du sikter til. I tillegg blir det bare tull at du skal unnskylde deg på vegne av ditt kjønn. Dette handler da ikke om menn generelt? Det handler om samhandling mellom mennesker og kulturer. Så sett deg ned, ta deg en bolle og slutt og hver så politisk korrekt.

  • Ser at rettskrivinga di står i forhold til innhaldet ditt.
   Kva i all verda meiner du med «å våres egen instinkt å mening er å forplante å evolusjonere oss etter klimaet»?
   Forplantar du deg instinktivt etter klimaet..? Spanande, kva klima seier instinktet ditt at du helst forplantar du deg i..?
   Verbet «å evolusjonere» har eg aldri vore borte i før. Men, dersom du føler at du «evolusjonerer», så hadde det vore artig å fått vita kva del av arvematerialet ditt som er i ferd med å forandra seg.
   Eg personleg tippar på hjernen.

   Elles ein flott artikkel, som kanskje seier at me tross alt er komne eit stykke på veg med likestillinga her heime 🙂

   • Hei Asbjørn. Hjernen er ikke en del av arvematerialet. Men hvis du sikter til at nitrogenbasene i DNA-koden forandrer seg slik at cellene i hjernen til vedkommende produserer andre proteiner slik at cellens funksjon forandres, ja så hadde du kanskje vært inne på noe.

 15. Heisann. Jeg også husker slike bemerkninger, også at jeg ble så utrolig synt at jeg ikke fikk være i fred. Det er nå nesten 40 år siden. Idag er jeg fullstendig usynlig… Jeg kunne bevege meg derute kledd i glitter og rødestrømper og fortsatt ikke tiltrukket et blikk fra noen. Det er utrolig hva noen kilo og enda flere år kan gjør men ens tilstedeværelse. Jeg kan ikke si at jeg savner disse «cat calls» ( det er det de heter på engelsk ) men etter alle disse årene så skjønner jeg at de har mere med gjengkulturen å gjøre, og dens syn på seg selv i nuet, og ikke men objektet (deg eller meg) . Neste år er det noen andre gutter som plistrer og noen andre jenter som rødmer .. Samme film, nye ansikter, år etter år, tiår etter tiår. Dette hjelper ikke deg nå, selvklart, men det kommer til å avtar, etter du og de blir eldre. Hilsen en forhenværende «Babe»

 16. Hei.
  Dette har jeg aldri opplevd, men jeg kan virkelig tenke meg at dette ikke var noe særlig.. Når jeg jogger prøver jeg å holde meg unna veien, egentlig bare fordi jeg liker ikke stirrende blikk fra biler eller forbigående.

  En venninne sa til meg, at den eneste grunnen til at de stirrer er fordi de er missunelige fordi jeg faktisk kommer meg ut å jogger, jeg prøver å tenke på dette hvis jeg føler noe ubehag.
  unnskyld meg; men de drittungene du møtte på tur har desverre et kjedelig liv og ikke annet å gjøre enn å plage andre. Du burde være stolt av deg selv for at du kom deg ut når du var på ferie! vær stolt! Det er ikke alle som gjør det på ferie.. ikke la dette stoppe deg en annen gang. Neste gang tar du musikken på øret, og vær i din egen verden(: Det gjør alltid jeg! Det hjelper! lykke til videre!!

  husk: Vær stolt av deg selv!(:

  Henriette 22 år

 17. Hei,
  Jeg forstår veldig godt hvordan du har det. Unge gutter som oppfører seg som idioter og tror de er så matcho. En gang ble jeg stoppet av noen gutter som prøvde å være «kule», jeg måtte stoppe for de sperret hele veien. Da kikket jeg jeg rett på han som tydeligvis var lederen til bråkemakerne og spurte han om han var singel. Da han svarte tilbake at ja det var han, kikket jeg bare lurt tilbake på han å sa at det kunne jeg godt forstå han var. Da ble han helt stille og kameratene begynte å le. Jeg fortsatte min joggetur, men syns det var ubehagelig, men syns jeg fikk værtefall tatt tilbake på en eller annen måte. Syns det er slitsomt å jogge ute pga disse idiotene, så derfor holder jeg meg for det meste inne på treningsudio eller ute i turterreng hvor disse gutta som regel ikke befinner seg. Jeg passer alltid på å ha musikk på ørene så jeg heller ikke hører noe skriking eller gnåling fra «heia – gjengene» jeg møter på.

  • Hei Helene. Jeg skjønner det er ubehagelig å bli konfrontert på den måten, men du håndterte det jo veldig bra. Det får deg til å virke både kul og macho, det er jo på en måte litt ironisk..
   Det hadde vært fint om du neste gang du kommenterer noe ikke brukte «gutter» som et fellesnavn for folk som sier ting til jenter som er ute og jogger, og på følgende måte unngår å kalle alle gutter idioter.

   på forhånd, takk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *